Τι είναι το Pilates

Είναι ένα σύστημα ασκήσεων με κύριο μέλημα την σωστή στάση σώματος και την καλή υγεία του. Βοηθάει στην εξάλειψη μυικών πόνων καθώς και σε προβλήματα μέσης, αυχένα, πλάτης, ώμων κ.α. Με συστηματική εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων και προσοχή στον κατάλληλο τρόπο αναπνοής έχει αποδειχθεί πολύτιμο συμπλήρωμα στην προπόνηση αθλητών και στην επανένταξή τους μετά από τραυματισμούς.

 

Δεν έχω γυμναστεί ποτέ. Θα μπορέσω να ανταπεξέλθω σε ένα πρόγραμμα γυμναστική Pilates ;

Το pilates είναι η ιδανική γυμναστική για ανθρώπους που δεν έχουν ξαναγυμναστεί ή έχουν ασχοληθεί ελάχιστα με την σωματική άσκηση. Το πρόγραμμα εκγύμνασης βγαίνει ατομικά με σεβασμό στις αδυναμίες και τις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Η ηλικία μου είναι προχωρημένη. Μπορώ να ενταχθώ σε κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων Pilates;

Οι ασκήσεις που θα σας δοθούν θα είναι σύμφωνα με την σωματική σας κατάσταση. Γνωρίζοντας το ιστορικό σας θα μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε να απαλλαγείτε από πόνους και δυσκαμψίες που σας ταλαιπωρούν. 

Είμαι εξαιρετικά γυμνασμένος. Μήπως βαρεθώ με το Pilates;

 Το αντίθετο! Με το Pilates θα ανακαλύψετε ότι δεν είστε τόσο γυμνασμένοι όσο νομίζετε. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον. ‘Αλλωστε πολλοί αθλητες υψηλού επιπέδου επιλέγουν το Pilates σαν συμπληρωματικό είδος άσκησης.

Εγγυμοσύνη και πιλάτες

Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στην εγκυμοσύνη, το πρόγραμμα βγαίνει σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περίστασης. Οι ασκήσεις προσαρμόζονται και διαφοροποιούνται από γυναίκα σε γυναίκα, βάσει των μηνών που εγκυμονεί, την προηγούμενη φυσική κατάστασή της, τις συμβουλές που έχει πάρει από τον γιατρό της, την εμπειρία της κ.α. Καλό είναι να μην αρχίσετε να κάνετε Pilates αν δεν το έχετε ξανακάνει πριν μείνετε έγκυος.

Πόνοι στις αρθρώσεις και Pilates

Το pilates δουλεύει με πολύ μικρές κινητοποιήσεις στις αρθρώσεις πετυχαίνοντας την ενεργοποίηση τους. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερο εύρος κίνησης για τις αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα σε κάποιον που ασκείται συστηματικά θα είναι να μειωθούν οι σωματικοί πόνοι και να μπορεί να διατηρεί το όφελος των ασκήσεων για περισσότερο καιρό.

Pilates και αποκατάσταση τραυματισμών

Επειδή η μέθοδος Pilates επικεντρώνεται στη στάση του σώματος, στην μεγιστοποίηση της απόδοσης των μυών, καθώς και στον έλεγχο της λειτουργίας τους, λειτουργεί με θεραπευτικό τρόπο. Γιατί στηρίζεται στις ίδιες αρχές στις οποίες στηρίζονται και οι περισσότερες άλλες μορφές αποκατάστασης και θεραπείας. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τη μέθοδο Pilates για την αποκατάσταση, συχνά διαπιστώνουν ότι τα λειτουργικά επίπεδα της φυσικής κατάστασης τους αυξάνονται και οι κινήσεις των τραυματισμένων και προς θεραπεία μελών του σώματος, γίνεται ευκολότερη και αποδοτικότερη για την καθημερινότητά τους.

Μήπως το Pilates είναι μόνο για γυναίκες;

Το Pilates είναι ιδανική γυμναστική εξίσου για άντρες και γυναίκες. Το Pilates δημιουργήθηκε από τον Joseph Pilates ο οποίος ήταν μποξέρ, bodybuilder, εκπαιδευτής αυτοάμυνας της Scotland Yard και εκπαιδευτής πάλης σε Βρετανικές αρχές κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Pilates κάνουν πάρα πολλές ομάδες και αθλητές του rugby, αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μπάσκετ, baseball, NBA, hockey. Επίσης ολυμπιονίκες και αθλητές τρεξίματος, κολύμβησης, μποξ, volley, tennis, golf, snowboard, ski.

Με τη μέθοδο Pilates γυμνάζεται όλο το σώμα;

Ναι. Με έμφαση στο ονομαζόμενο «κέντρο» του σώματος, που περιλαμβάνει κοιλιακούς, ραχιαίους, το διάφραγμα και τους μύες στη βάση της λεκάνης, το σώμα αποκτά στήριξη. Όταν το κέντρο του σώματος δυναμώνει, τότε τα άκρα, χέρια και πόδια, μπορούν να γυμναστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς να επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη.

Μπορώ να χάσω βάρος με το Pilates ;

 Το Pilates είναι εξίσου αερόβια και αναερόβια άσκηση. Το Pilates καίει λίπος, όπως κάθε άλλη μορφή άσκησης που ενεργοποιεί τους μύες. Για να χάσετε όμως βάρος, θα πρέπει η ενέργεια που παίρνετε, μέσω της τροφής, να είναι λιγότερη από την ενέργεια που χάνετε, από την καθημερινή δραστηριότητα και την άσκηση. Με το Pilates θα χάσετε πόντους, αφού το σώμα θα σφίξει και οι μύες θα ενεργοποιηθούν, όμως για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να συνδυάσετε την άσκηση με ειδική διατροφή.